Zdravie

5 potravín, ktoré vám pomôžu dlhšie žiť

Nesmrteľnosť nie je nič moc, asi by vás po takých 1000 rokoch prestalo baviť chodiť do práce. Ale prečo sa nedožiť požehnaného veku v dobrom stave? Užívať si dôchodok a robiť si, čo sa vám zachce, je super. Univerzálny recept na dlhovekosť neexistuje, no ak budete jesť týchto 5 potravín, vaša šanca na pekný vek a dobré zdravie bude však oveľa vyššia.

rukola

Šalát

500 g šalátu má približne 100 kalórií. Aj preto sú rôzne druhy šalátov – listový, špenát či čínska kapusta – obľúbené pri diétach. Vedci tiež dokázali, že ženy, ktoré zjedia pred hlavným jedlom šalát, príjmu menej kalórií z hlavného chodu. Šalát vás ochraňuje pred mŕtvicou, problémami so srdcom, rôznymi druhmi rakoviny či pred cukrovkou.

Orechy

Orechy sú zdrojom vlákniny, proteínov, minerálov, zdravých tukov, antioxidantov a je to jedlo, ktorá vám pomáha znižovať glykemický index. Pravidelné jedenie orechov vám pomôže znížiť riziko infarktu až o 35 %. Napriek kalorickým hodnotám orechov, ktoré sú pomerne vysoké, sú skvelým doplnkom počas diéty – miesto čokolády si dajte za hrsť vlašských orechov.

Semiačka

Semiačka majú podobné zloženie ako orechy s tým rozdielom, že sú bohatšie na proteíny a minerály. Snažte sa jesť semená hlavne v surovom stave. Medzi najobľúbenejšie patria semená chia, ľanu, sezamu či tekvice. Sú skvelým doplnkom k raňajkám – pridajte ich do svojho smoothie či ovsenej kaše.

Granátové jablko

Jablko plné tvrdších sladko-kyslých jadierok je plné antioxidantov, látok, ktoré znižujú riziko rakoviny a zlepšujú mozgovú činnosť. Výskumy hovoria o tom, že ľudia, ktorí pili džús z granátového jablka po 28 dní dosiahli lepšie výsledky v pamäťových testoch ako tí, ktorí miesto tohto džúsu pili iba placebo.

Fazuľa a ostatné strukoviny

Ak denne jete fazuľu či iné strukoviny, máte dôvod na radosť – váš cukor v krvi sa stabilizuje, riziko rakoviny hrubého červa klesá a taktiež znižuje vašu chuť do jedla, takže strukoviny sú ideálne počas diéty. Okrem toho majú aj vysoký podiel vlákniny a proteínov, čo pomáha znižovať cholesterol. Ak jete fazuľu, hrášok či šošovicu aspoň 2-krát týždenne, riziko rakoviny hrubého čreva je až o 50 % nižšie.

Leave a Comment