Už okolo roku 500 pred Kristom používali v starovekej Číne a Indii zázvor v medicíne a aj v kuchyni. Postupne jeho obľúbenosť rástla a zázvor sa začal používať naprieč celým svetom. Začiatkom 18. storočia, vo Viktoriánskej ére, v Anglicku, bol prvýkrát použitý aj pri výrobe piva – povestné zázvorové pivo, ktoré sa u nás z neznámeho dôvodu neteší veľkej obľube. Zázvor alebo aj ďumbier lekársky je veľkým pomocníkom pre naše zdravie, no nemalo by sa to s jeho konzumáciou preháňať. Aké má využitie v domácej medicíne a kuchyni?
Domáci lekár
Zázvor má skutočne široké využitie – zabraňuje šírenie vírusov a baktérií a tiež nám zlepší imunitu, takže je vhodný, keď cítime, že na nás „lezie“ chrípka alebo nádcha. Trápia vás žalúdočné problémy? Máte ťažkosti so zažívaním? Taktiež ho obľubujú aj budúce mamičky, ktorým pomáha skrotiť ranné nevoľnosti. Áno, aj na toto je vhodný zázvor. Kúpite ho prakticky v ktoromkoľvek väčšom obchode či na trhu, tento koreň je pomerne lacný, a keď si ho nastrúhate, môžete s ním robiť veľké veci. Dokonca vám pomôže stlmiť bolesti pri reume – urobte si zázvorový obklad a bolesti ustúpia.
Ako ho používať?
Ošúpte ho a nastrúhajte najemno, dajte si ho do čaju a máte skvelý nápoj. Trápi vás choroba? Nastrúhajte si zázvor, pridajte citrónovú šťavu, lyžičku medu a zalejte horúcou vodou, elixír zdravia máte pripravený. Tiež ho môžete používať aj v kuchyni. Zbožňujete nakladaný zázvor k sushi? Urobte si vlastný, je to je veľmi jednoduché. Zázvor si očistite a nakrájajte na jemné plátky, najlepšie je strúhadlo na šalátové uhorky. Pol minúty ho povarte vo vriacej vode, sceďte a nechajte ho vychladnúť. Vymiešajte si ryžový ocot, soľ a cukor, pridajte vychladnutý zázvor a nechajte marinovať jeden deň v chladničke. Ale opatrne, dospelý človek by nemal zjesť viac ako 4 gramy zázvoru denne. A deti do dvoch rokov by ho nemali konzumovať vôbec.
Leave a Comment