Zdravie

Recept: Vyskúšajte plnený baklažán

Baklažán alebo aj ľuľok baklažánový prišiel k nám z Ázie a určite ho na trhu spoznáte podľa jeho krásnej fialovej farby. Nebojte sa jeho fialovej šupky, aj vďaka nej vám účinky baklažánu pomôžu – čistí pečeň, pomáha srdcu a aj ako prevencia rakoviny.  Už čoskoro tu bude sezóna baklažánov, tekvíc a cukín, užite si ju aj vďaka tomuto skvelému a jednoduchému receptu.

Baklažán čistí pečeň, pomáha srdcu a aj ako prevencia rakoviny

Baklažán čistí pečeň, pomáha srdcu a aj ako prevencia rakoviny

Čo potrebujeme? 

  • 2 kusy stredne veľkých baklažánov
  • 400 g mäsa (najlepšie je morčacie alebo kuracie)
  • 2 jemne nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1 nasekaná cibuľa
  • strúhaný tvrdý syr (parmezán, pecorino)
  • 2 lyžice paradajkového pyré rozpustené v 100 ml vody
  • drvené oregano
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

Ako na to? 

1. Baklažán si umyjeme, rozkrojíme napoly a dužinu vydlabeme, ale nevyhadzujeme ju – ešte ju budeme potrebovať, baklažán potrieme olivovým olejom, posolíme a vložíme do zapekacej misy.

2. Pripravíme si plnku – mäso si nakrájame na malé kúsky, prípadne môžeme použiť aj mleté. Na panvici si rozpálime olivový olej, cibuľu s cesnakom opečieme dozlatova, pridáme mäso, kúsky vydlabaného baklažánu, soľ a korenie. Restujeme dovtedy, kým mäso nie je hotové.

3. Plnku si dáme do pripravených baklažánov, polejeme paradajkovým pyré, posypeme syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na približne 45 minút.

4. Servírujeme a užívame si jedlo a deň. Bon apetit.

Leave a Comment