Bývanie

Rodinný dom alebo byt? Neviete si vybrať?

Ak práve rozmýšľate nad kúpou nehnuteľnosti určite rozmýšľate, či dáte prednosť rodinnému domu alebo bytu. Každá alternatíva má svoje plusy aj mínusy. Pokiaľ o nich viete a vezmete ich do úvahy môžete sa ľahšie rozhodnúť.

Rodinný dom

Výhodou rodinného domu je fakt, že si v ňom môžete všetko navrhnúť už pri jeho plánovaní. Vy sa rozhodnete aké veľké budú miestnosti, kde bude vchod a či budete mať aj terasu alebo pergolu. Ďalším plusom je, že v rodinnom dome máte oveľa viac súkromia ako v byte a aj viac priestoru, nie len v dome ale aj na záhrade. Záhradu si môžete upraviť podľa vlastných predstáv a potrieb. Môžete tam mať altánok, ovocnú záhradu, pestovať kvety alebo si môžete urobiť aj detské ihrisko či chovať zvieratá.

Veľkou nevýhodou bývania v rodinnom dome je jeho vyššia cena a poplatky za energie.

Byt

Nadobúdacia cena bytu je všeobecne nižšia ako rodinného domu. Ak si vyberiete starší byt jeho cena bude ešte nižšia. V tomto prípade sa ale pripravte na rekonštrukciu, ktorá vám zaberie nie len čas ale budete na ňu potrebovať aj financie.

Novostavba vás síce vyjde drahšie, ale môžete sa hneď nasťahovať. Žiadne ďalšie výdavky s ňou mať nebudete. Navyše, na výstavbu novostavieb sa používajú moderné materiály a technológie, ktoré si už nevyžadujú žiadnu ďalšiu úpravu. Nemusíte sa obávať dodatočného zateplenia, výmeny poškodených potrubí či zatekajúcej strechy ako to je často pri starších stavbách.

Keďže máte okolo seba susedov považujú sa byty za bezpečnejšie. Zároveň byt poskytuje viac sociálnych kontaktov než rodinný dom niekde na kraji štvrte. Keďže sa so susedmi budete stretávať na chodbách, vo výťahu či pri poštových schránkach máte veľa príležitostí sa spriateliť.

Nevýhodou bývania v byte je chýbajúca záhrada. Pokiaľ si ale vyberiete správne môžete ju mať hneď pod oknami, napríklad v Danubius. Vnútroblok Danubius a Jégého aleje tvorí súkromná zelená záhrada, v ktorej si každý obyvateľ nájde dostatok súkromia a miesto na oddych a relax.

Leave a Comment