Praktické tipy

Recept: Poctivý kotlíkový guláš

Hovorí sa, že dobrý kotlíkový guláš je vtedy, keď do neho postavíte na druhý deň lyžicu a tá ostane stáť. Uvariť ho nie je nič zložité, len musíte byť trpezlivý a nesnažiť sa nič urýchliť. To je základ. A samozrejme kvalitné mäso. Čo budete potrebovať na guláš pre 10 ľudí? V prvom rade 15 litrový kotlík, elán, trpezlivosť a pomocné ruky.

shutterstock_214477756

Čo budete potrebovať? 

  • 0,5 kg bravčovej masti
  • 2 kg hovädzej kližky
  • 1 kg bravčového pliecka
  • 3 kg cibule (koľko mäsa, toľko cibule)
  • 2 l vody
  • 0,7 kg zemiakov
  • 2 kg paradajok
  • 0,7 kg papriky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • červenú mletú papriku – sladkú aj štipľavú
  • drvenú rascu
  • drvenú majoránku
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • pivo

Ako na to?

1. Rozpáľte oheň a nechajte kotlík, nech sa vyhreje. Pridajte bravčovú masť a všetku cibuľu. Cibuľu miešajte dovtedy, kým nebude sklovitá.

2. Pridajte hovädzie mäso (bravčové ešte nie!), osoľte ho, okoreňte a orestujte ho dohneda. Po cca 15 minútach môžete pridať približne 2 litre vody a pivo (pokojne aj 0,5 l) a mäso nechajte dusiť.

3. Približne po 50 minútach pridajte aj bravčové mäso, opäť spolu so soľou a čiernym korením. Kým sa bude mäso dusiť, nakrájajte si na kocky paradajky a papriku na pásiky. Prípadne tvary, aké chcete, pretože sa to aj tak všetko krásne rozvarí.

4. Keď budete mať zeleninu nakrájanú, pridajte ju do kotlíka, kde sa z nej začne robiť lečo. Pridajte aj cesnak a ošúpte si zemiaky a nakrájajte ich na väčšie kocky, okrem jedného, ktorý si nakrájajte nadrobno, ten tam aj hneď pridajte – tento zemiak sa rozvarí a krásne zahustí guláš.

5. Buďte trpezlivý, celé varenie gulášu môže zabrať aj 5 hodín, preto sa nesnažte nič urýchliť. Väčšie kúsky zemiakov pridajte až približne 40-60 minút predtým, ako budete guláš servírovať. Zároveň so zemiakmi tam pridajte aj ostatné koreniny – červené papriky, rascu a aj majorán. Ochutnajte a prípadne dosoľte alebo pridajte korenie.

6. Podávajte guláš až vtedy, keď majú zemiaky krásne zaoblené hrany a máte chuť trikrát odskúšanú. Lepšie je, keď je guláš štipľavý, ako keby mal byť nevýraznej chuti. Po 5 hodinovej šichte pri kotlíku vám istotne vyhladlo, doplňte sily poctivým gulášom a dobre vychladeným pivkom. Dobrú chuť.

Leave a Comment