Citrusové šupky nemusia vždy skončiť v smetnom koši, ideálne by bolo keby nikdy neskončili. Prinajmenšom ich môžete použiť v komposte. Ak však chcete využiť ich potenciál, ktorý majú vďaka svojej vôni a esenciálnym olejom, tu je niekoľko rád, ako z nich vytrieskať maximum.
Ochuťte jedlo
Nastrúhaná citrónová kôra je skvelým pomocníkom v kuchyni. Vďaka jej sviežo-horkej chuti môžete „okoreniť“ množstvo jedál – pripravujete rybu, robíte dresing alebo pečiete koláč. Dajte si však pozor na to, aby ste šupku poriadne umyli a ideálne je používať bio citróny.
Čistiaca sila
Namočte citrusové šupky na týždeň, dva do octu a nechajte ich lúhovať. Potom ich vyberte a zmiešajte ocot s vodou v pomere 50:50. Gratulujeme, akurát ste si vyrobili účinný a voňavý domáci prípravok na čistenie.
Rýchly osviežovač vzduchu
Piekli ste mäso s cesnakom alebo sa chcete zbaviť v kuchyni pachu po klobáse? Existuje veľmi rýchly a účinný spôsob ako na to. Dajte variť vodu, hoďte do nej citrusové šupky a pokojne pridajte aj zopár paličiek škorice či esenciálneho oleja. Nechajte hodinu povariť a uvidíte, že vzduch v kuchyni bude na nepoznanie. V prípade, že máte problém so zápachom aj v chladničke, dajte do nej šupky uložené v miske.
Vyčistite dosku na krájanie
Čítali ste nedávno zverejnené výsledky výskumu, ktoré hovoria o množstve baktérií, ktoré ostávajú na doske na krájanie aj po jej umytí? S týmto problémom vám pomôžu aj citrusové šupky – vydrhnite dosku šupkami, opláchnite ju vodou a nechajte ju voľne vysušiť a väčšina baktérií je zničená.
Urobte si zo šupiek prášok
Prášok z citrusových šupiek môžete využiť pri varení, pečení, výrobe domácich osviežovačov vzduchu či čistiacich prostriedkov. Ako na to? Nechajte ich vysušiť na slnku či radiátore a potom ich rozdrvte na prach v mažiari a uchovajte v sáčku.
Leave a Comment