Podľahnúť pokušeniu nie je nič výnimočné. Zvlášť, ak toto pokušenie číha v kuchyni. Nemusí sa ale vždy týkať iba jedla. Ak ste aj vy niekedy podľahli pokušeniu zadovážiť si do kuchyne nejakú novú pomôcku, určite viete o čom je reč.
Príprava jedla prebieha celkom inak, ak vám pri nej asistujú overené nože. Kvalitné a dobre nabrúsené kuchynské nože by mali byť absolútnym základom každého kuchynského vybavenia. Tie keramické sa v ostatnom čase stali trendovou záležitosťou. Sú však aj praktické?
Môže krájanie znehodnotiť potravinu?
Pri spracúvaní akéhokoľvek druhu potravy akýmkoľvek spôsobom dochádza k jej väčšiemu či menšiemu znehodnoteniu. Mnohí odborníci sa zhodujú na názore, že k tomu dochádza aj pri krájaní zeleniny či ovocia bežnými nožmi z ocele. Či už je to pravda alebo nie, netreba to riskovať. Servírujte na taniere prvotriedne jedlo sa predsa oplatí viac.
Čo treba vedieť o keramických nožoch
Pri krájaní keramickým nožom môžete byť bez obáv, pretože potraviny neznehodnotia. Ak ho nebudete hádzať do drezu a nebudete s ním vykosťovať mäso, odvďačí sa vám vysokou ostrosťou po dlhý čas. Keramické nože disponujú nelepivou čepeľou, ktorá navyše nezanecháva na potravinách nepríjemnú pachuť. Ich čepeľ je síce mimoriadne tvrdá, no zároveň aj krehká, preto s týmito nožmi radšej krájajte mäkšie potraviny.
Ako sa o ne starať
Keramické nože sa pri nevhodnej manipulácii môžu ľahko poškodiť, rozbiť alebo zlomiť. Okrem spomínaného hádzania do drezu je nevhodné aj ich umývanie v umývačke riadu. Ak by nedošlo k poškodeniu čepele, tak ujmu by takmer určite zaznamenalo ostrie. A keramický nôž doma len tak nenabrúsite. Práve naopak, prebrúsia vám ho len v špeciálnych servisoch. Ich služby však nebudete musieť využiť, ak sa o nôž postaráte tak, ako sa patrí.
Leave a Comment