Cuketa je skvelý „vynález“ môžete z nej vyčarovať samé zaujímavé veci – polievku, pridať ju k zapekaným zemiakom, ugrilovať ju, spraviť si s ňou cestoviny alebo aj skvelé cuketové placky. Jar je ideálna na takéto jednoduché, svieže a zdravé jedlá. Recept, ktorý zvládne každý, kto vie zmiešať suroviny v jednej miske, urobiť z nich placky a zapnúť rúru. Ako na to?
Čo potrebujete
- dve menšie/jednu väčšia cuketa
- špaldovú múku prípadne inú alternatívu
- syr feta
- vajíčko
- tuniaka v konzerve
- drvené oregáno
- cesnak
- soľ
- korenie
- olivový olej
- papier na pečenie
Ako na cuketové placky
- Cuketu si nahrubo nastrúhajte, posoľte a dobre premiešajte. Nechajte odstáť približne 10 minút, nech cuketa pustí šťavu a potom ju vyžmýkajte alebo vysušte čistou textilnou utierkou.
- Do misky pridajte najemno rozdrvenú fetu, nemusíte ju ani krájať, zbytočne by vám to zabralo veľa často. Jednoducho ju rozdrvte medzi prstami.
- Môžete pridať špaldovú múku, alebo skúste alternatívu – najemno pomeľte za hrsť mandlí alebo slnečnicových semienok. Skvelá náhrada za múku.
- Pridajte vajce, soľ, rozpučený cesnak, oregano a dôkladne premiešajte.
- Rúru predohrejte na 180°C, plech si vyložte papierom na pečenie a naň pokladajte vytvarované placky.
- Dajte plech do rúry a pečte približne 25 minút, potom placky otočte a pečte ďalších 20 minút.
- Predtým, ako sa do cuketových placiek pustíte, nechajte ich chvíľku vychladnúť. A čo k ním? Skvelé sú grécke tzatziky.
Leave a Comment