Baklažán alebo aj ľuľok baklažánový prišiel k nám z Ázie a určite ho na trhu spoznáte podľa jeho krásnej fialovej farby. Nebojte sa jeho fialovej šupky, aj vďaka nej vám účinky baklažánu pomôžu – čistí pečeň, pomáha srdcu a aj ako prevencia rakoviny. Už čoskoro tu bude sezóna baklažánov, tekvíc a cukín, užite si ju aj vďaka tomuto skvelému a jednoduchému receptu.
Čo potrebujeme?
- 2 kusy stredne veľkých baklažánov
- 400 g mäsa (najlepšie je morčacie alebo kuracie)
- 2 jemne nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 nasekaná cibuľa
- strúhaný tvrdý syr (parmezán, pecorino)
- 2 lyžice paradajkového pyré rozpustené v 100 ml vody
- drvené oregano
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Ako na to?
1. Baklažán si umyjeme, rozkrojíme napoly a dužinu vydlabeme, ale nevyhadzujeme ju – ešte ju budeme potrebovať, baklažán potrieme olivovým olejom, posolíme a vložíme do zapekacej misy.
2. Pripravíme si plnku – mäso si nakrájame na malé kúsky, prípadne môžeme použiť aj mleté. Na panvici si rozpálime olivový olej, cibuľu s cesnakom opečieme dozlatova, pridáme mäso, kúsky vydlabaného baklažánu, soľ a korenie. Restujeme dovtedy, kým mäso nie je hotové.
3. Plnku si dáme do pripravených baklažánov, polejeme paradajkovým pyré, posypeme syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na približne 45 minút.
4. Servírujeme a užívame si jedlo a deň. Bon apetit.
Leave a Comment