S jeseňou prichádzajú aj dobré chutné šťavnaté plody – krásne jablká, ktorým by neodolala ani Snehulienka. Máte ich doma veľa a je vám ich ľúto vyhodiť? Domácej pálenej jablkovice máte už habadej a radi by ste tohtoročnú úrodu jabĺčok využili na niečo iné? Tak si napečte jednoduchý a pritom chutný jablkový koláč!
Čo všetko potrebujeme na prípravu tohto vynikajúceho koláča, po ktorom sa budete ešte týždeň oblizovať?
40 dkg hladkej múky
25 dkg maslo
½ balíčku kypriaceho prášku do pečiva
15 dkg práškového cukru
2 PL mlieka
2 vajcia
Toto všetko vám však nebude stačiť. Na plnku budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
1 kg jabĺk
½ balíčka vanilkového cukru
kryštálový cukor podľa chuti
mletá škorica podľa chuti
Postup ako vyčarovať tento famózny koláč:
Vezmite si dosku a na nej preosejte múku. Následne rozmrvte maslo, rozmiešajte prášok do pečiva a cukor. Pridajte vajcia. Ak by sa vám zdalo, že cesto je tvrdé, vezmite do rúk mlieko a prilejte tam 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady, ktoré sme si spomenuli, spracujeme na cesto. Cesto potom rozdelíme na dva diely. Jeden diel vyvaľkáme a položíme ho na maslom pomastený a múkou vysypaný plech.
Následne na cesto pridáme nastrúhané jablká, ktoré následne posypete kryštálovým a vanilkovým cukrom. Na jablká dáme druhý diel cesta. Tento diel cesta popicháte vidličkou a následne dáte koláč piecť na 200C. Koláč budete piecť až dovtedy, kým nechytí ružovkastý nádych. Akonáhle koláč upečiete, necháte ho vychladnúť a až po vychladnutí ho posypete práškovým cukrom.
Dobrú chuť! Utrite si slinky a pustite sa do pečenia!
Leave a Comment