Čo je stifado? Je to v podstate grécky guláš, ktorý je ale úplne iný ako ten náš, ktorý poznáme z našich lokálnych hrncov a kotlov. Na peloponézskom polostrove to je veľmi obľúbené jedlo, ktoré najlepšie chutí na druhý, tretí deň, keď sa všetky chute spoja do jedného harmonického celku. Zaviažte si zástery, pripravte si varechy a ideme na to.
Čo potrebujeme?
- 1,5 kg hovädzieho zadného nakrájané na veľké kusy (ako na guláš)
- 20 malých cibuliek (šalotky, sadzačky, prípadne môžete nakrájať obyčajnú cibuľu na menšie kúsky)
- 4 veľké olúpané paradajky
- 1 lyžicu paradajkového pyré
Marináda
- aníz
- 3 bobkové listy (najlepšie čerstvé)
- nové korenie
- 2 celé škorice
- 6 klinčekov
- oregano
- 125 ml červeného vína
- 4 lyžice červeného vínneho octu
Ako na to?
1. Pripravíme si marinádu do veľkej misy alebo hrnca, ktorý vieme prikryť, pretože v ňom budeme marinovať mäso v chladničke počas celej noci, tak nech nenapáchne.
2. Na veľkej panvici alebo vo veľkom hrnci si rozpáľte olej, na ktorom restujte malé cibuľky približne 5 minút a potom ich nachvíľu dajte z panvice preč.
3. Hovädzie vyberte z marinády a osmažte ho, kým nie je zo všetkých strán hnedé. Potom vráťte matke panvici jej stratené cibuľky, pridajte marinádu, paradajky, pyré a dolejte vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Posoľte, okoreňte a varte približne 2 hodiny, kým nie je omáčka krásne hustá a mäso mäkké.
4. V grécku sa stifado servíruje s tradičnou cestovinou a syrom, no ho môžete jesť aj s jemne opečeným chrumkavým chlebom. Kali oreksi.
Chuť jemnej paradajkovo-škoricovej omáčky s jemným a rozpadávajúcim sa hovädzím je delikátna. V našich končinách sa môže zdať kombinácia paradajok a škorice netypická, no spomeňte si na sladkú omáčku, ktorú podávame k plnenej paprike a pochopíte, čo je na stifade také úžasné.
Leave a Comment