Praktické tipy Zdravie

Recept: Pripravte si grécke stifado

Čo je stifado? Je to v podstate grécky guláš, ktorý je ale úplne iný ako ten náš, ktorý poznáme z našich lokálnych hrncov a kotlov. Na peloponézskom polostrove to je veľmi obľúbené jedlo, ktoré najlepšie chutí  na druhý, tretí deň, keď sa všetky chute spoja do jedného harmonického celku. Zaviažte si zástery, pripravte si varechy a ideme na to.

Čo potrebujeme?

  • 1,5 kg hovädzieho zadného nakrájané na veľké kusy (ako na guláš)
  • 20 malých cibuliek (šalotky, sadzačky, prípadne môžete nakrájať obyčajnú cibuľu na menšie kúsky)
  • 4 veľké olúpané paradajky
  • 1 lyžicu paradajkového pyré
Grécke stifado je podobné ako náš guláš, až na to, že je úplne iné

Grécke stifado je podobné ako náš guláš, len je celkom iné

Marináda

    • aníz
    • 3 bobkové listy (najlepšie čerstvé)
    • nové korenie
    • 2 celé škorice
    • 6 klinčekov
    • oregano
    • 125 ml červeného vína
    • 4 lyžice červeného vínneho octu

Ako na to? 

1. Pripravíme si marinádu do veľkej misy alebo hrnca, ktorý vieme prikryť, pretože v ňom budeme marinovať mäso v chladničke počas celej noci, tak nech nenapáchne.

2. Na veľkej panvici alebo vo veľkom hrnci si rozpáľte olej, na ktorom restujte malé cibuľky približne  5 minút a potom ich nachvíľu dajte z panvice preč.

3. Hovädzie vyberte z marinády a osmažte ho, kým nie je zo všetkých strán hnedé. Potom vráťte matke panvici jej stratené cibuľky, pridajte marinádu, paradajky, pyré a dolejte vodou tak, aby bolo mäso celé ponorené. Posoľte, okoreňte a varte približne 2 hodiny, kým nie je omáčka krásne hustá a mäso mäkké.

4. V grécku sa stifado servíruje s tradičnou cestovinou a syrom, no ho môžete jesť aj s jemne opečeným chrumkavým chlebom. Kali oreksi.

Chuť jemnej paradajkovo-škoricovej omáčky s jemným a rozpadávajúcim sa hovädzím je delikátna. V našich končinách sa môže zdať kombinácia paradajok a škorice netypická, no spomeňte si na sladkú omáčku, ktorú podávame k plnenej paprike a pochopíte, čo je na stifade také úžasné.

Leave a Comment