Grilovacia sezóna začína a čo je lepší začiatok leta, ako si pripraviť fantastický obed na grile vo svojej záhrade. Rodina, priatelia, čerstvý vzduch, skvelé víno, fantastické jedlo. Raj na zemi, z ktorého vás nikto nevyženie. V teplom počasí je ideálna ľahká ryba s čerstvou či grilovanou zeleninou. Ukážem vám, ako si pripraviť skvelého lososa s ešte lepším dresingom. Ako ale spoznať čerstvú rybu? Znie to možno zvláštne, no čerstvá ryba nesmie cítiť rybinou a mäso musí byť pružné a pevné. Čerstvosť je základná a najdôležitejšia ingrediencia. Vždy dajte prednosť čerstvej rybe pred mrazenou.
Čo potrebujeme?
- čerstvý filet z lososa
- rozpustené maslo
- citrón
- čerstvý kôpor
- soľ
- čerstvo pomleté korenie
- cesnak
Dresing
- dijonská horčica
- nastrúhaná citrónová kôra
- citrónová šťava
- majonéza
- kyslá smotana
- nasekaný kôpor
- soľ
- čerstvo pomleté korenie
Ako na to?
1. Rybu si umyjeme, zbavíme kože, rozpučíme cesnak, ktorý rozmiešame s roztopeným maslom. Kôpor si nasekáme najemno, citrón umyjeme a nakrájame na kolieska.
2. Do ryby urobíme nožom viac dier, do ktorých vložíme nasekaný kôpor, rybu osolíme – nemusíme sa toho báť, pretože keď je ryba raz málo slaná, na tanieri ju už nedochutíme tak dobre, okoreníme, potrieme cesnakom s maslom a navrch poukladáme citrón. Môžeme si pripraviť provizórny plech z alobalu, na ktorom ohneme hrany dohora, aby nevytekala šťava.
3. Rybu grilujeme približne 15 – 20 minút, dbajte na to, aby bola šťavnatá a nie prepečená, pretože vtedy je losos príliš suchý.
4. Počas grilovania si pripravíme dresing – vymiešame všetky suroviny dokopy, neustále ho ochutnávame a pridávam suroviny tak, aby bol správne pikantný.
5. Lososa podávame pokvapkaného dresingom a so zeleninou. Dobrú chuť.
Leave a Comment