Praktické tipy Zdravie

Recept: Skvelý losos s kôprovým dresingom

Grilovacia sezóna začína a čo je lepší začiatok leta, ako si pripraviť fantastický obed na grile vo svojej záhrade. Rodina, priatelia, čerstvý vzduch, skvelé víno, fantastické jedlo. Raj na zemi, z ktorého vás nikto nevyženie. V teplom počasí je ideálna ľahká ryba s čerstvou či grilovanou zeleninou. Ukážem vám, ako si pripraviť skvelého lososa s ešte lepším dresingom. Ako ale spoznať čerstvú rybu? Znie to možno zvláštne, no čerstvá ryba nesmie cítiť rybinou a mäso musí byť pružné a pevné. Čerstvosť je základná a najdôležitejšia ingrediencia. Vždy dajte prednosť čerstvej rybe pred mrazenou.

Čerstvú rybu spoznáte podľa toho, že nie je cítiť rybinou a má pružné a pevné mäso

Čerstvú rybu spoznáte podľa toho, že nie je cítiť rybinou a má pružné a pevné mäso

Čo potrebujeme? 

  • čerstvý filet z lososa
  • rozpustené maslo
  • citrón
  • čerstvý kôpor
  • soľ
  • čerstvo pomleté korenie
  • cesnak

Dresing

  • dijonská horčica
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • citrónová šťava
  • majonéza
  • kyslá smotana
  • nasekaný kôpor
  • soľ
  • čerstvo pomleté korenie

Ako na to?

1. Rybu si umyjeme, zbavíme kože, rozpučíme cesnak, ktorý rozmiešame s roztopeným maslom. Kôpor si nasekáme najemno, citrón umyjeme a nakrájame na kolieska.

2. Do ryby urobíme nožom viac dier, do ktorých vložíme nasekaný kôpor, rybu osolíme – nemusíme sa toho báť, pretože keď je ryba raz málo slaná, na tanieri ju už nedochutíme tak dobre, okoreníme, potrieme cesnakom s maslom a navrch poukladáme citrón. Môžeme si pripraviť provizórny plech z alobalu, na ktorom ohneme hrany dohora, aby nevytekala šťava.

3. Rybu grilujeme približne 15 – 20 minút, dbajte na to, aby bola šťavnatá a nie prepečená, pretože vtedy je losos príliš suchý.

4. Počas grilovania si pripravíme dresing – vymiešame všetky suroviny dokopy, neustále ho ochutnávame a pridávam suroviny tak, aby bol správne pikantný.

5. Lososa podávame pokvapkaného dresingom a so zeleninou. Dobrú chuť.

Leave a Comment